Smaki Swiata
Katalog » PRODUKTY WG KUCHNI » Kuchnia Azjatycka » Jajka Stuletnie
Kategorie
W czym możemy pomóc?
Masala Smaki Świata
www.masala.com.pl
Tel.: 22 299 28 71
Gsm: 660 976 792

info@masala.com.pl


Sklep Stacjonarny:

"Skład Bananów"
ul. Postępu 5
02-676 Warszawa
Pn-Pt 11-20
Sb 11-16

Masala Skład Bananów

Najczęściej oglądane
Najnowsze Przepisy Kulinarne
Podgląd zamówienia

Aby sprawdzić status zamówienia wpisz jego unikalny numer
Informacje o produkcie
Kliknij aby zobaczyć zdjęcie w oryginalnej wielkości
Jajka Stuletnie Kacze ("Thousand year" Chinese Duck Eggs) | Pidan 6 sztuk
Jajka 100-letnie (chin. 皮蛋 pídàn) to danie specyficzne dla kuchni chińskiej.

Jajko stuletnie to zakonserwowane i przechowywane przez min. kilka tygodni w specjalnych warunkach jajko. Tradycyjny proces przygotowania jaj stuletnich trwa minimum sto dni. Rozpoczyna się on od umieszczenia jaj w roztworze przygotowanym z gliny, niegaszonego wapna, soli, herbaty, łusek ryżowych i wody. Następnie blaszane naczynie wypełnione jajkami zanurzonymi w roztworze jest szczelnie zamykane i odstawiane na okres około stu dni.
W tym czasie, w naczyniu dochodzi do procesu gaszenia wapna, podczas którego jajka wpierw mocno się nagrzewają, a następnie stygną. Ten proces doprowadza do powstania wokół jajka twardej, hermetycznej skorupy, która zabezpiecza je przed zepsuciem.

Po całym procesie białko zmienia barwę - na brązową lub czarną i konsystencję - na galaretowatą, żółtko natomiast przyjmuje brązowozielony kolor.

Jajko stuletnie podawane jest z sosem sojowym, octem winnym lub imbirem jako zimna przekąska.

Myląca nazwa "jako stuletnie" lub "jajko tysiącletnie" wynika z faktu, że prawdziwi koneserzy uznają, iż im jajko starsze tym lepsze (jak francuskie wino). Stąd jajka stuletnie potrafią być przechowywane nieraz po kilka, kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt lat.

Kraj pochodzenia: Chiny
Opakowanie: 6 sztuk
Cena
Produkt archiwalny
Galeria
Inni klienci kupujący ten produkt zakupili również
Fasola Bayos Cała 560g La Sierra
W naturalnej zalewie, dzięki pasteryzacji nie zawiera konserwantów.
Przyprawa do Pieczonej Wieprzowiny (Roast Red Pork Seasoning Mix) 2x50g LOBO
Przyprawa do pieczonej wieprzowiny po tajsku (taj. ผงทำหมูแดง). Pieczona czerwona wieprzowina to bardzo popularny tajski street food. Cienko pokrojone plastry wieprzowiny idealnie komponują się z ryżem lub makaronem.
Ryż kleisty Sticky Rice 1kg
Ryż kleisty (‘Sticky rice’) charakteryzuje się wyjątkową lepkością po ugotowaniu. W kuchni azjatyckiej znalazł częste zastosowanie w przygotowywaniu słodkich dań i deserów.
 Tajska Kolendra Świeża 50g
Świeża tajska kolendra, pęczek bez korzenia.
Wyszukiwarka


Zaawansowane wyszukiwanie
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Towar dnia
Niebieska Tortilla Kukurydziana 10szt ŚWIEŻA
12,00 zł
Subskrypcja
Chcesz otrzymywać informacje o nowościach w naszym sklepie?
Wpisz swój adres e-mail!



Szybka pomoc
Szkoła gotowania
Nasze incjatywy

kursy kulinarne, nauka gotowania


delikatesy z całego świata


zawody w gotowaniu, cooking clash


Najczęściej kupowane
Producent
33656183
© Masala - Smaki Świata. Wszelkie Prawa Zastrzeżone. All Rights Reserved.