Smaki Swiata
Katalog » Kuchnia Włoska » Octy i Kremy Balsamiczne
Wybierz kategorię
Sushi (155)
W czym możemy pomóc?
Masala.com.pl
Tel.: 22 394 95 82
Gsm: 660 976 792

info@masala.com.pl

Zapytaj

Mój stan Zadzwoń

Sklep Stacjonarny:

"Skład Bananów"
ul. Wołodyjowskiego 47
02-724 Warszawa
Pn-Pt 11-20
Sb 11-16
Masala Skład Bananów

Najczęściej oglądane
Najczęściej kupowane
Producent
Podgląd zamówienia

Aby sprawdzić status zamówienia wpisz jego unikalny numer
Najnowsze Przepisy Kulinarne
Informacje o produkcie
Kliknij aby zobaczyć zdjęcie w oryginalnej wielkości
Ocet czarny Balsamiczny spray 250 ml
Dostępność: 3-5 dni
Producent: Alis

Wspaniała przyprawa ''Balsamico'' z czarnego octu winnego i moszczu winogronowego. Dozownik w sprayu umożliwia delikatne i równomierne rozprowadzenie octu na potrawie.

Prawdziwy sekret dobrego octu balsamicznego ukryty jest w starym przepisie, który wymaga długiego procesu produkcji. Okres dojrzewania octu balsamicznego trwa minimum 12 lat, lecz octy 20-letnie i starsze też nie są rzadkie. Jeżeli okres dojrzewania trwa dłużej niż 25 lat, ocet jest określany jako extra vecchio.
Ocet balsamiczny jest ciemnego, świetlano brązowego koloru, o przenikliwym i silnym aromacie, przyjemnej i harmonijnej kwasowości i słodko-kwaśnym smaku. Jest gęsty, aczkolwiek płynny.

Historia octu balsamicznego sięga czasów Juliusza Cezara. Prawdziwą popularność zyskał w wieku XIV za sprawą książęcego rodu d?Este, który rządził księstwem Modeny i Reggio Emilia. Alfonso I d?Este, książę Modeny wykorzystywał swoją własną siedzibę do produkcji octu. Wtedy to rozpowszechnił się zwyczaj ofiarowywania octu balsamicznego ważnym osobistościom. Określenie ?balsamiczny? pojawiło się po raz pierwszy w 1747 roku, w rejestrze winobrań i sprzedaży win. Legenda głosi, iż ocet balsamiczny wykorzystywany był na różne dolegliwości, m.in. bóle żołądka, stosowano go również jako środek dezynfekujący lub na jego bazie wytwarzano leki stosowane podczas epidemii dżumy w XVII w. W obecnych czasach ocet balsamiczny z Modeny stosowany jest jako dodatek do dań z ryb, mięsa, warzyw i sałatek. Stosuje się go w niewielkich ilościach, mniej więcej jedną łyżeczkę na osobę, tak aby jedynie podkreślić smak doprawianych potraw.

Waga: 250 ml.

Cena
Ilość
17,90 zł
Galeria
Inni klienci kupujący ten produkt zakupili również
Ocet biały Balsamiczny 500 ml
Wyjątkowa przyprawa "Balsamico" z białego octu winnego oraz moszczu winogronowego.
Krem czarny Balsamiczny 500 ml
Gęsty czarny krem balsamiczny.
Biały krem Balsamiczny 500 ml
Gęsty biały krem balsamiczny.
Groszek Wasabi 140g
Groszek Wasabi 140g
Pasta Singapore laksa 50g
Pasta do singapore laksa.
Zapytaj o szczegóły
Imię i nazwisko:
E-mail:
Wpisz kod widoczny na obrazku:
weryfikator
Twoje pytanie:
Wyszukiwarka


Zaawansowane wyszukiwanie
Towar dnia
220,00 zł
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Subskrypcja
Chcesz otrzymywać informacje o nowościach w naszym sklepie?
Wpisz swój adres e-mail!



Szybka pomoc
Szkoła gotowania
Nasze incjatywy

kursy kulinarne, nauka gotowania


delikatesy z całego świata


zawody w gotowaniu, cooking clash


12872165
Data Ostatniej Aktualizacji: 16.04.2013
© Masala - Smaki Świata. Wszelkie Prawa Zastrzeżone. All Rights Reserved.